2017-05-17 21:45:46

Biser mora 2017.

 

         

   Već tradicionalno naše malo misto ugošćuje poznati međunarodni festival gastronomije "Biser mora". Kuhari, mali i veliki, poznati i nepoznati, sa svih strana Europe, pa i šire, okupili su se od 6. do 9. travnja 2017. godine već 12. put u Supetru.

Srednja škola Brač predstavila se u kategoriji srednjih škola s timom kojeg su činili učenici iz obrazovnog programa za zanimanje kuhar Raul Dragičević, Petar Omerović i Matej Androšević s mentorom Zvonimirom Ljaljićem. "Skuhali" su srebrnu medalju u jakoj konkurenciji od dvadesetak srednjih škola. Mentor i voditelj tima Zvonimir Ljaljić pojašnjava genezu prezentiranih kulinarskih inovacija na sljedeći način: "Inspiraciju za pripremljena jela dao nam je naš otok sa svim svojim bogatstvima i posebnostima. Predjelo smo potražili uz obalu mora i u samom moru. Bio je to rižot od ogrca i priljepaka s punjenim srdelama. Glavno jelo pristiglo je s brdskih pašnjaka našeg otoka bogatih eteričnim biljkama, tako da smo kreirali modernu varijantu vitalca sa sezonskim povrćem i kremom od koromača. Desert smo načinili od naše poznate ovčje škute: pečena škuta na tri načina, sa suhim smokvama, višnjama i bademima."

Kreativnost i originalnost, a ujedno utemeljenost na kulinarskoj tradiciji našeg podneblja, otoka Brača, prepoznata je i nagrađena na ponos naše škole, grada i cijelog otoka Brača.


Srednja škola "Brač" Supetar